Roncesvalles, 18 oktober 2024.

18 oktober 2024 - Roncesvalles, Spanje

In de herberg is het weer heel stil, we sliepen met vijf hospitaleros op de tweede etage waar 72 mensen kunnen slapen. We zijn met de auto naar Burguette gegaan om daar te ontbijten, meestal gaan we lopend maar het regende nog steeds flink door en 3 km heen en 3 km terug in de regen lopen, zagen we nu niet zo zitten. We zagen de pelgrims ingepakt in regenkleding over de weg lopen, terwijl er een pad naast de weg ligt maar waarschijnlijk was dit door de vele regen erg modderig geworden.

Om half elf was de overdracht en daarna konden we onze intrek nemen in de appartementen voor  de hospitaleros en na een gezamenlijke maaltijd met het vertrekkende team konden we om twee uur aan het werk en dat voelde al snel weer heel vertrouwd. De pelgrims kwamen koud en nat bij ons binnen en in de wasserij hadden ze veel werk om alles weer schoon en droog te krijgen en overal hingen natte poncho’s en regenkleding. Tussendoor was er tijd voor een praatje want nu komen er heel wat minder pelgrims, ongeveer 100 pelgrims waarvan de laatsten net voor tien uur arriveerden, drie Spanjaarden die morgen hier hun fietscamino beginnen.

Een pelgrim mochten we niet toelaren, deze man had geen paspoort of ID kaart en dat is in Spanje verplicht. Deze man is tot wel drie keer teruggekomen om toch toegelaten te worden en pas nadat hem verteld was dat de Guardia Civil zou komen om hem uit te leggen dat een paspoort verplicht was, was hij ineens verdwenen. Heel vervelend maar dit zijn de Spaanse regels en die hebben wij niet bedacht.

Vandaag toch nog 3,3 km gelopen, bijna alleen maar in de herberg, tot begin van de middag regen en later opklaringen, 15 graden en een heel voorzichtig zonnetje. Vanavond helder, 7 graden en volle maan.

1. Bert:
    18 oktober 2024
    Best spannend om een pelgrim te weigeren. Hopelijk heeft deze pelgrim toch nog onderdak gekregen.
  2. Mieke Maas:
    19 oktober 2024
    Dus nu is het aanpakken voor jullie.
  3. Marian Markesteijn:
    19 oktober 2024
    Wat een mooie wandelreis hebben jullie samen gemaakt. Mooie foto’s en jullie hebben het volbracht samen. Best pittig geweest . Nu een beetje afkicken en zorgen voor de andere pelgrims. Veel plezier en genieten van alle mooie verhalen van hun. En inderdaad af en toe ook mindere dingen, zoals met deze pelgrim. Hopelijk is het goed gekomen met hem.
    Lieve groeten.
  4. Thérèse:
    19 oktober 2024
    Succes met met al jullie werk daar!
    Fijn dat het wat minder druk met pelgrims is en jullie tijd hebben voor een praatje.