Foissy-les-Vezelay, 25 september 2024.

25 september 2024 - Foissy-lès-Vézelay, Frankrijk

Om half zeven de wekker, stilletjes uit bed om de anderen niet te storen, tanden poetsen, aankleden en naar de huiskamer waar we door de gastheer worden opgewacht met een klein kopje koffie en om tien voor zeven in het donker en in de regen naar de basiliek, (ik dacht dat het een kathedraal was maar dat is dus niet zo), voor de Lauden, de ochtenddienst, gelukkig is het heel dicht bij en worden we niet echt nat.

In de basiliek is het donker en de drie broeders en acht zusters uit het klooster zitten geknield voor het altaar. Om zeven uur beginnen de klokken te luiden en de broeders en zusters beginnen te zingen, we dachten eerst dat er een cd gedraaid werd maar er werd live gezongen en dat was ontroerend mooi.

Aan het einde van de viering werden de pelgrims, wij dus ook, naar voren gevraagd en kregen we de pelgrimszegen en een hangertje met de beeltenis van Maria Magdalena erop, haar relikwieën worden in deze kerk bewaard en de kerk draagt haar naam.

Na een rustig ontbijt en afscheid van twee medepelgrims die vroeg vertrekken, hebben we wat boodschappen gedaan en zijn we naar het informatiecentrum voor de basiliek gegaan, we hadden gehoord dat er om tien een Nederlandse rondleiding zou zijn met uitleg vooraf over de basiliek. We hadden de kerk gisteren al bekeken maar nu hoorden we nog veel meer en keken we met andere ogen naar dit imposante gebouw, met twee bouwstijlen en veel beeldhouwwerk op de timpanen. De uitleg vooraf en de rondleiding duurde tot kwart over twaalf. We hebben er veel van opgestoken en het was zeker de moeite waard om hier een ochtend aan te besteden.

Na de lunch zijn we op pad gegaan, intussen was de lucht redelijk opgeklaard en was het heerlijk wandelweer, voor vandaag stond slechts een korte wandeling gepland van ong.7 km en dat kwam omdat het lastig was om onderdak te vinden.
Na een mooie wandeling met soms modderige en stijgende en dalende paden kwamen we in Foissy waar we wel onderdak vonden en zijn nu met zijn tweeën in een grote verbouwde schuur met wel plaats voor 16 personen, hoe zo, alles vol!

In dit dorp is verder niets te doen, geen restaurant, geen winkels dus moesten we vanavond voor onszelf zorgen en dat lukte prima! Intussen was het wel weer gaan regenen en hebben we nog kort voor het donker werd een rondje door het dorp gelopen en zijn daarna weer snel naar binnen gegaan, vanavond nu echt een keer op tijd naar bed!

1. Desiree:
    Mooie basiliek
  2. Ellen:
    😍🙋‍♀️
  3. Marianne van Uitert.:
    25 september 2024
    Mooie kerk en natuur. Groetjes van ons.
  4. Bert:
    Mooie basiliek en natuur😉
  5. Mieke Maas:
    25 september 2024
    Weer een druk dagje, ben benieuwd waar je morgen bent.
  6. Adrie:
    Mooi verslag, prachtige Basiliek en mooie omgeving 😃
  7. Els:
    25 september 2024
    Een prachtig begin van jullie reis!! Veel plezier!!
  8. Gerda:
    26 september 2024
    Ja, mooi die basiliek! Had hem ook even opgezocht!
  9. Gerda:
    Ja, mooi die basiliek!
  10. Gerda:
    26 september 2024
    ja, mooi, die basiliek! Had hem ook even opgezocht!